Jachtexamen fotovragen: het edelhert

Nog drie maand tot het theoretisch jachtexamen. Nog ruim voldoende tijd om te beginnen studeren. We helpen je graag op weg met enkele vaak voorkomende examenvragen, tips en andere nuttige info. In dit bericht geven we een voorbeeld uit de jachtexamen fotovragen: het edelhert.

Het examen omvat in totaal 60 vragen: 15 vragen wetgeving, 30 vragen fauna en 15 vragen wapens en munitie. Bij het vak fauna worden ook fotovragen gesteld. Je moet dan bijvoorbeeld achterhalen in welke periode een foto genomen is, bijvoorbeeld:

Jachtexamen fotovraag: het edelhert
copyright: Carole Ratcliffe – flickr.com

Deze vraag situeert zich in het hoofdstuk Grofwild van het handboek. Je lost deze vraag systematisch op door alle elementen in de foto te bestuderen.

  1. We zien een mannelijk edelhert
  2. Het edelhert draagt een gewei, het gewei staat niet meer in de bast
  3. Dit dier is aan het burlen
  4. In de nek draagt het edelhert bronstmanen
  5. De traanklier van het edelhert staat gezwollen
  6. Op de achtergrond zien we een grasveld dat duidelijk in bloei heeft gestaan, hier en daar al wat verdroogd

Edelherten werpen hun gewei af van eind februari (oudere herten) tot mei (jongere herten). Er groeit dan onmiddellijk een nieuw gewei, waarvan de bast wordt afgeveegd in de periode juli (oudere herten) tot september (jongere herten). Punt 2. vertelt ons dus dat deze foto zeker niet tussen eind februari en begin juli genomen is. Antwoord A. is dus al zeker fout.

Punt 3., 4. en 5. geven aan dat deze foto genomen werd in de bronstperiode van het edelhert. In deze periode krijgen de mannelijke herten bronstmanen. Hun traanklieren staan dan sterk gezwollen. Met deze geurklieren proberen ze een hinde te lokken. Het burlen is ook een typisch gedrag van het edelhert in de bronst.

De bronstperiode van het edelhert loopt van half september tot half oktober. Het enige juiste antwoord is dus C.
Deze foto werd genomen eind september.

Punt 6. bevestigt nog eens dat deze foto wel degelijk eind september kan genomen zijn.

Je jachtverlof behalen

Interesse in het behalen van je jachtverlof? Jouw jachtopleiding begint op ikwordjager.be Op deze website vind je alles wat je nodig hebt om te slagen voor het theoretisch jachtexamen.

  • De jachtcursus ‘Het Jachtexamen – wat u écht moet kennen’ geeft je de mogelijkheid om thuis op je eigen tempo de leerstof in te studeren. Dit handboek met talrijke foto’s is in kleur gedrukt en wordt gratis verzonden.
  • Met het online testplatform met meer dan 1000 examenvragen in quizformaat test je je kennis voor het jachtexamen.

Wil je meer tips en examenvragen ontvangen? Volg ons op:

1 reactie op “Jachtexamen fotovragen: het edelhert”

  1. Ikzelf heb een jachtvergunning maar het is heel interessant om een opfrisbeurt dat zou elke jager moeten doen👍👍👍👍

Reacties zijn uitgeschakeld.